Biologisch Katoen

Jullie shirts zijn gemaakt van biologisch katoen. Wat is dat eigenlijk?

Biologisch katoen is een ecologisch, economisch en sociaal duurzaam product. De biologische boeren bemesten hun katoenvelden met plantaardig en dierlijk afval, verwijderen onkruid handmatig en mechanisch en gebruiken insecten om natuurlijke gewasschade te beheersen. Ze gebruiken geen synthetische pesticiden en bemesting, antibiotica, kunstmatige ingrediënten, genetische aanpassingen en bestraling. Biologische teelt is beter voor de natuur én gezonder voor de arbeiders die op de katoenplantage werken. Onze biologische boeren krijgen een eerlijke prijs voor hun teelt en er werken geen kinderen in de biologische katoenbouw.

Waarom is biologische katoen duurder dan ‘gewone’ katoen?

Er zijn verschillende redenen:

  • Biologisch geteeld katoen groeit langzaam, met sterke en mooie vezels. Biologisch katoenen kleding gaat dan ook langer mee dan ‘gewone’.
  • De teelt is handwerk en dat is nu eenmaal duurder dan machinale productie en het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
  • Er is weinig aanbod: anno 2014 wordt nog geen 1% van alle katoen biologisch geteeld.
  • Biologische boeren krijgen een eerlijke prijs voor de producten die ze leveren.
  • Er wordt geen gebruik gemaakt van – goedkope – kinderarbeid

Gewone Katoen

Hoe vervuilend is één ‘gewoon’ katoenen t-shirt?

De productie van één t-shirt verbruikt ongeveer 150 gram chemische stoffen. Voor onze 100% biologisch katoenen shirts wordt geen enkel grammetje gif gebruikt ☺

Hoe vervuilend en ongezond is ‘gewone’ katoenproductie?

Katoenteelt beslaat ongeveer 3% van al het bebouwde land en gebruikt 25% van alle pesticiden en 10% van alle herbiciden. Deze chemicaliën vergiftigen lucht, bodem, planten, dieren en mensen die ermee in aanraking komen. Op den duur worden insecten resistent en zijn nog meer en giftiger beschermingsmiddelen nodig. Bodemverontreiniging en erosie zijn de gevolgen van het veelvuldig gebruik van chemicaliën en kunstmest. Dat kan zelfs zo erg zijn dat grond niet langer geschikt is voor landbouw en braak moet liggen.
En tijdens het transport van het katoen wordt als bescherming formaldehyde of een andere chemische stof gebruikt. Formaldehyde stinkt, kan allergische reacties oproepen én is kankerverwekkend.

Waarom

Waarom moet ik vooral voor biologisch katoenen baby- en kinderkleding kiezen?

De giftige, chemische stoffen in ‘gewone’ katoenen kleding verhogen het risico op allergieën en eczeem. Vooral baby’s en kinderen zijn hiervoor gevoelig. Ook is biologisch katoen zachter – en zit dus lekkerder – het ruikt en ademt beter.

Hoe weet ik zeker dat jullie milieuvriendelijke producten leveren?

Wij werken uitsluitend met leveranciers die lid zijn van organisaties als de Fair Wear Foundation en Environmental Justice Foundation. Ze zijn ook gecertificeerd zijn door diverse keurmerken (GOTS, OE 100, OE Blended, OEKO TEX®, REACH)

Wat is de relatie tussen Cool to be a Christian en ProudBB?

Cool to be a Christian is een label van het merk ProudBB. Voor Cool to be a Christian gelden dan ook de algemene voorwaarden van ProudBB.

Fair Product

Wat is fairtrade?

De term fairtrade dateert uit de jaren zestig. Het is ontstaan uit het principe ´Trade not Aid´, wat inhoudt dat je een ontwikkelingsland het beste helpt door er handel mee te drijven (in plaats van geld geven).

Wat verstaan jullie onder FairWear?

Wij gebruiken die term om aan te geven dat onze producten gemaakt zijn met respect voor mens en milieu.

Hoe blijft mijn shirt mooi?

Was je shirt binnenstebuiten op 30 graden. Gebruik geen agressieve vlekverwijderaars. Een lage temperatuur en een kort wasje is ook beter voor het milieu. Je shirt kan in de wasdroger. Wil je je shirt strijken? Binnenstebuiten is beter (en niet te heet).

Wat voor soorten inkten gebruiken jullie?

Voor de prints gebruiken we milieuvriendelijke inkt: watergedragen zeefdruk, pvc-vrije vinyldruk en oplosmiddelvrije full colour druk.

Ontwerp

Ik wil een bepaalde print op een ander kleur shirt hebben. Kan dat?

Nee, onze designs zijn speciaal ontworpen voor bepaalde kleuren shirts.

Ik wil een bepaalde print op een ander soort shirt hebben. Kan dat?

Nee, onze designs zijn speciaal gemaakt voor de gekozen shirts.

Anders

Kan ik ook zelf een shirt bij jullie aanleveren zodat jullie er een print op kunnen maken?

Nee, we zijn geen printshop. We kunnen je wel een drukker aanraden die milieuvriendelijk enkele stuks drukt. Mail naar info@cooltobeachristian.nl

Kan ik ook onbedrukte artikelen bij jullie bestellen?

Nee, we zijn geen shirt-shop. We kunnen je wel een winkel aanraden die milieuvriendelijke shirts verkoopt. Mail naarinfo@cooltobeachristian.nl

Bestellen

Hoe kan ik betalen voor mijn bestelling?

Met iDeal en een creditcard en binnenkort ook met PayPall. Als we op evenementen staan, dan kun je bij ons pinnen. Zie voor de evenementen onze Facebook-pagina

Hoe weet ik welke maat ik moet bestellen?

Kijk bij de Maattabellen pagina. Daar staan alle beschikbare maten en metingen.

Wat zijn de verzendkosten?

Ongeacht het gewicht vragen we je een bijdrage in de verzendkosten van € 3,95 per levering. Deze bijdrage wordt bij een retournering niet terugbetaald.

Levering

Hoe lang is de levertijd?

Om de kosten van onze producten zo laag mogelijk te houden, hebben we kleine voorraden. We proberen je bestelling binnen 10 dagen te leveren op het door jou op de website aangegeven adres. De maximale leveringstermijn is 30 dagen. Producten die op voorraad liggen kennen een levertijd van 5 maximaal werkdagen.

Hoe leveren jullie de producten aan?

We zullen altijd proberen om een pakje te maken dat door de brievenbus past. Als je veel producten tegelijkertijd besteld, zal dat soms niet lukken. Dan belt de postbode bij je aan.

Kan ik mijn bestelling ook afhalen?

Dat kan bij hoge uitzondering. Mail naar info@cooltobeachristian.nl

Kan ik mijn bestelling ook retourneren?

Ja, zonder reden binnen 14 dagen na ontvangst van het betreffende product. Binnen 14 dagen na ontvangst van het geretourneerde product betalen we het door jou betaalde bedrag aan je terug. Mits het onbeschadigd is, niet gedragen, gewassen of anderszins duidelijk gebruikt of bewerkt is en voorzien is van de originele verpakking en (info)kaartjes. Je betaalt wel zelf de kosten van de retourzending.