Onze Missie

Jij gelooft. En dat mag iedereen weten. Daarom draag je Cool to be a Christian. Shirts, bags & cards gemaakt met respect voor mens en milieu. Dare to Wear Cool to be a Christian!

Duurzaam, eerlijk en cool

Onze shirts, bags & cards zijn fairwear! Gemaakt door vakmensen – niet door kinderen! – die we hiervoor eerlijk betalen. Cool to be a Christian kiest voor duurzame materialen, zoals biologisch geteeld katoen. Voor de prints gebruiken we watergedragen zeefdruk, pvc-vrije vinyldruk en oplosmiddelvrije full colour druk. Hippe, mooie shirts, bags & cards gemaakt met respect voor mens en milieu.

Biologisch katoen is ecologisch, economisch en sociaal duurzaam. Biologische boeren vertrouwen op gewasrotatie. Ze wisselen de teelt van organisch katoen af met die van voedingsgewassen. Dit maakt hen financieel minder kwetsbaar en het biedt de lokale gemeenschap meer voedselzekerheid.

De biologische boeren bemesten hun katoenvelden met plantaardig en dierlijk afval, verwijderen onkruid handmatig en mechanisch en gebruiken insecten om natuurlijke gewasschade te beheersen. Ze gebruiken geen synthetische pesticiden en bemesting, antibiotica, kunstmatige ingrediënten, genetische aanpassingen en bestraling.

Biologische teelt is beter voor de natuur én gezonder voor de arbeiders die op de katoenplantage werken. Biologisch geteeld katoen groeit langzaam, met sterke en mooie vezels. Anno 2014 wordt nog geen 1% van alle katoen biologisch geteeld.

De grootste producenten van katoen zijn Turkije, India en China. Katoen beslaat circa 2,5 % van de totale beschikbare landbouwgrond in de wereld. Door de vele plagen en ziektes is de productie van ‘gewone’ katoen goed voor 16 % van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen; meer dan elk ander landbouwgewas. Deze bestrijdingsmiddelen veroorzaken, samen met kunstmest, uitputting van de bodem, erosie, verontreiniging van de lucht en het oppervlaktewater, huidziektes en allergieën.

De productie van één T-shirt van ‘gewone’ katoen kost ongeveer 150 gram chemische stoffen. Ook tijdens het verwerken van de katoenbollen tot kleding worden, soms kankerverwekkende, chemicaliën gebruikt.

In de conventionele katoenproductie is vaak sprake van kinderarbeid.

Onze shirts zijn verantwoord, van prima kwaliteit en verkrijgbaar in hippe modellen, alle maten en de mooiste kleuren. Ze zijn mens-, milieu- en diervriendelijk en hebben prints die laten zien waar jij voor staat. Dare to wear Cool to be a Christian!